Ahtopol - destinație de vacanță fermecătoare

    Orașul Ahtopol este situat în sudul Bulgariei, la 90 kilometri distanță de Burgas și la 14 kilometri sud-est de Tsarevo. Orașul este situat pe o mică peninsulă stâncoasă, care măsoară doar 500 metri lungime și 300 metri lățime. Ahtopol se bucură de un climat ideal pentru petrecerea unui sejur estival, deoarece în zilele de vară se resimte o briză răcoroasă din Munții Strandzha, ceea ce face ca temperatura medie în luna iulie să fie de circa 22-23 grade Celsius. Se crede că Ahtopol este cel mai însorit oraș de pe litoralul Bulgariei. Cea mai indicată perioadă în care puteți vizita Ahtopol începe la mijlocul lunii iunie și se prelungește până la jumătatea lunii septembrie. Înainte de a vă programa șederea în Ahtopol, trebuie să știți că în prima jumătate a lunii iunie se înregistrează valuri mari, precum și ploi frecvente.  În Ahtopol, apa mării este extrem de curată și caldă, fiind perfectă pentru înot. Orașul Ahtopol numără în jur de 3000 de rezidenți, iar în timpul verii este luat cu asalt de către alți concetățeni, astfel că aici nu vă veți intersecta cu mulțimi de turiști ruși și germani.

   Ahtopol este un oraș care datează din perioada străveche, a fost fondat în anul 430 î.Hr. de către traci. În acest sens, în apeductele de pe cuprinsul orașului au fost descoperite mai multe ancore care atestă faptul că preocupările maritime ale locuitorilor orașului în diverse perioade istorice. De asemenea, au fost descoperite un topor de piatră și fragmente ceramice, care indică faptul că orașul Ahtopol a fost locuit încă din timpul epocii târzii de piatră și din epoca timpurie a bronzului. Mai apoi, aici au fost puse bazele unei coloni grecești. În timpul stăpânirii romane, orașul a fost numit Peronticus. Și bizantinii și-au pus amprenta asupra orașului, redenumindu-l Agatopolis. Spre sfârșitul secolului al V-lea î. Hr., pe locul orașului Ahtopol a existat colonie numită Agotopolis, care în traducere înseamnă Orașul Fericirii.  Orașul Ahtopol apare menționat în timpul răscoalei din anul 1185, împotriva Imperiului Bizantin. Răscoala a fost condusă de către boierii Asen și Peter.  În anul 1396, orașul a fost invadat de către otomani, care l-au redenumit Akhtenbola. Orașul a fost jefuit în repetate rânduri, fiind și victima corsarilor. În anul 1918, orașul Ahtopol a fost distrus aproape în întregime de către un incendiu, singurul edificiu care a supraviețuit flăcărilor a fost Biserica Înălțarea Domnului. Biserica datează din anul 1796, iar în prezent este integrată Mănăstirii Sfântul Yani (Sfântul Ivan Precursorul). La prima vedere, aceasta nu este impresionantă, este un edificiu cu un singur nivel, format din stânci din diferite dimensiuni și șipci. Dacă nu ar fi crucea de pe acoperiș, lăcașul de cult ar putea fi cu ușurință confundat cu o clădire obișnuită. Printre obiectivele turistice ale orașului Ahtopol se numără și ruinele Mănăstirii Sfântul Yani, care datează din secolul al XII-lea. De asemenea, pe cuprinsul orașului se păstrează și ruinele unui zid de apărare tracic. Turiștii vor putea vizita și Muzeul Ancorelor, unde vor afla informații interesante despre istoria maritimă a locului.

 Burgas Burgas poza

    Orașul Ahtopol a fost reconstruit din temelii după incendiu, ceea ce a făcut ca în zilele noastre acesta să fie o stațiune micuță, unde turiștii vor descoperi o plajă fermecătoare, restaurante cochete și câteva hoteluri primitoare. Plaja orașului este acoperită cu nisip fin, iar de aici turiștii vor putea admira și fotografia apusuri de soare spectaculoase.  Plaja este mărginită de un terasament, perfect pentru plimbări prelungite. Deși este micuț, Ahtopol este absolut fermecător, fiind o așezare extrem de bine organizată, toate clădirile și străzile fiind dispuse într-o ordine perfectă. Acoperișurile din țigle roșii-maronii creează un contrast extrem de plăcut cu vegetația luxuriantă din zonă.

     Ahtopol este departe de a fi o stațiune animată și aglomerată, de aceea este refugiul perfect al turiștilor care doresc să-și petreacă vacanțele într-un cadru liniștit. În plus, un sejur în orășelul Ahtopol se dovedește mult mai avantajos ca preț decât dacă ați alege să vă petreceți sejurul în stațiunile de top ale Bulgariei. În Ahtopol, nu există localuri de noapte, astfel că stațiunea este aleasă cu precădere de către familiile de copii și turiștii vârstnici. Pe lângă plaja sa, Ahtopol este renumit și datorită vinurilor sale, livezilor bogate și a peștilor. Sunt câteva tradiții care, în ciuda trecerii timpului, se respectă și astăzi cu sfințenie. Spre exemplu, de Sfinții Constantin și Elena (21 mai), localnicii din zonă dansează pe cărbuni încinși, pentru a sărbători venirea verii.

 Burgas Burgas poza

    Turiștii care aleg să-și petreacă vacanțele în Ahtopol vor putea vizita cu ușurință și Tsarevo, Varvara, Lozenets și Sinemorets, care sunt situate la doar o oră de mers cu mașina. Satul Varvara este situat la doar 5 kilometri distanță de Ahtopol și este o adevărată încântare pentru scafandrii, deoarece apa mării ascunde recife bogate și roci subacvatice. La 5 kilometri sus, turiștii vor putea vizita gura râului Veleka, zona fiind extrem de pitorească.  Pe malul râului Veleka există și un loc de recreere, unde bulgarii vin ca să se bucure de natură și să facă grătare. Zona este extrem de liniștită și puteți fi siguri că nimeni nu vă va incomoda. În plus, din Ahtopol, turiștii pot organiza cu ușurință și excursii către Instanbul.

    Turiștii pot profita de sejurul în Ahtopol pentru a vizita Parcul Național Strandzha. Acesta este dispus pe muntele omonim, la o altitudine de 300 metri față de nivelul mării. Pe cuprinsul său cresc peste 100 de specii de plante și animale rare, inclusiv specii de broaște țestoase balcanice și mediteraneene aflate pe cale de dispariție.  În Parcul Național Strandzha se regăsesc și exemplare de pomi cu vârste de până la 500 ani, care prin coroanele lor dense creează un fel de cort natural umbros.  Parcul este împărțit în 14 zone, astfel că veți avea nevoie de cel puțin o zi pentru a-l explora temeinic. La circa 40 kilometri distanță de Ahtopol, turiștii vor putea vizita Rezervația Naturală Ropotamo. Rezervația este casa a peste 70 de specii de păsări rare și aproximativ 100 de specii de plante pe cale de dispariție. Totodată, turiștii se pot bucura de excursii către Sozopol, unde pe lângă atracțiile medievale, vor putea admira și Castelul Tumpalov, din Ravadinova, un castel cât se poate de modern, dar și extrem de fermecător. Întreg domeniul este înțesat de ghivece de flori masive, fântâni arteziene, statui și basoreliefuri. Lângă intrare este dispusă o statuie a proprietarului, Georgi Tumpalov, îmbrăcat în armură de cavaler.

 Burgas Burgas poza

Festivalul Figurilor de Nisip Burgas

     Festivalul Figurilor de Nisip din Burgas a fost organizat pentru prima dată în anul 2008, s-a bucurat de un real succes, motiv pentru care se repetă an de an, în fiecare vară. Dacă inițial festivalul atrăgea doar localnicii din Burgas, în scurt timp acesta a devenit popular și în rândul turiștilor și mai cu seamă a familiilor cu copii. Cu siguranță veți fi încântați să vedeți entuziasmul de pe fețele micuților dumneavoastră, care vor putea să admire în mărime naturală o parte dintre eroii lor preferați.

Citeste mai mult.

Atracții turistice Burgas - Insula Sfânta Anastasia

Sfânta Anastasia este o insulă din largul Mării Negre, aceasta fiind singura insulă locuită de pe coasta Bulgariei. Există o legendă legată de Insula Sfânta Anastasia, care spune că aici ar fi îngropată comoara piraților Cossacks. Insula are un teritoriu de un hectar, este construită din roci vulcanice și beneficiază de o infrastructură destul de dezvoltată, fiind alimentată cu energie electrică și apă potabilă.

Citeste mai mult.