Cetatea Ovech este situată la circa 50 kilometri distanță de Varna și la 410 kilometri distanță de Sofia, în apropierea orașului Provadia. Cetatea este dispusă pe un platou din estul orașului Provadia. Cercetările efectuate în zonă au dezvăluit că fortificația Ovech a fost locuită între secolele III-XVII, cu câteva întreruperi în primele decenii ale secolelor VII-XI. Rând pe rând, tracii, romanii, bizantinii, bulgarii și turcii au înțeles importanța strategică a cetății și au folosit-o în sens defensiv. În perioada bizantină, Cetatea Ovech era numită Provat, iar otomanii au numit-o Tash Hisar, care în turcă înseamnă cetate de piatră. Cetatea este protejată pe toate laturile de către roci cu înălțimi între 11-25 metri, ceea ce, în trecut, îi oferea o protecție sporită în fața invadatorilor. Cetatea Ovech este legată de platoul vecin,Tabiite, prin intermediul unui istm stâncos. Acum zeci de ani în urmă, Cetatea Ovech era legată de platoul Tabiite printr-o punte impresionantă. Ovech a cunoscut perioada de maximă înflorire în perioada celui de-al doilea Țarat Bulgar, când orașul și cetatea erau extrem de dezvoltate din punct de vedere economic, administrativ, militar și religios. Intrarea în cetate se făcea prin intermediul a trei porți. Calea de acces estică s-a păstrat în forma sa originală, scările sculptate în stâncă fiind remarcabil de bine conservate. Intrarea vestică, dinspre oraș, este accesibilă prin intermediul unei scări spiralate cu 111 trepte. Intrarea principală a cetății este situată pe latura de nord. În fața acestei intrări este dispus un pod de 150 metri, care leagă Ovech de Platoul Tabiite.
În prezent, turiștii care aleg să viziteze Cetatea Ovech vor putea admira temeliile a trei biserici medievale, rămășițele a trei turnuri, un număr de 13 bazine în care se depozitau cereale și apă de ploaie, rămășițele unor edificii care datează din antichitatea târzie și Evul Mediu și ruinele unei străzi. În piața centrală a orașului Provadia au fost descoperite urmele unor spații de locuit și a unor spații comerciale, care datează din timpul celui de-al doilea Țarat Bulgar. Cetatea Ovech se face remarcată în special pentru puntea care leagă poarta de nord de platoul Tabiite. Puntea măsoară 150 metri lungime. Remarcabil este și puțul de pe cuprinsul cetății, care are o adâncime de 79 metri. De pe podul Cetății Ovech turiștii se vor putea bucura de priveliști uimitoare asupra orașului Provadia.
Cetatea Ovech poate fi vizitată pe tot parcursul anului. Vizitatorii săi vor avea la dispoziție un ghid de la Muzeul de Istorie din Provadia. De asemenea, turiștii vot putea cumpăra materiale informative și suveniruri.