Peștera Devetashka este situată la 20 de minute distanță de Cascadele Krushuna, la 18 kilometri nord-est de Lovech și la 2 kilometri distanță de Devetachi. În zona intrării, Peștera Devetashka are o înălțime de circa 30 metri și o lățime de 35 metri. După circa 40 de metri de la intrare, peștera se lărgește, formând un hol spațios, care se întinde pe o suprafață de 2400 metri pătrați. În această zonă peștera măsoară în jur de 60 metri înălțime, dar lățimea sa poate să atingă până la 100 metri. La circa 200 metri de la intrare, Peștera Devetashka se separă în două câmpuri. Câmpul stâng măsoară 2 kilometri lungime, iar pe cuprinsul lui curge un pârâu cu un debit destul de scăzut, care se varsă în râul Osam. Câmpul drept măsoară 2,5 metri înălțime și 5,7 metri lățime, la intrare, iar mai apoi terenul se lărgește și ajunge să măsoare circa 50 metri lungime și în jur de 10-15 metri lățime. Câmpul drept se încheie cu o galerie rotundă, cunoscută drept altar. Devatashka este o peșteră de origine carstică, formată prin dizolvarea rocilor solubile. Aspectul natural al peșterii este divers, cuprinzând doline, un râu subteran, câteva pârâuri, stalactite, stalagmite și cupole. Peștera Devetashka este supranumită și Maarata sau Oknata. Este numită astfel datorită celor 7 găuri din tavanul său, prin care soarele poate pătrunde și astfel luminează holul central și cele două câmpuri ale sale.
Peștera Devetashka a fost descoperită în anul 1921, fiind excavată în anul 1950. În anii ´50 ai secolului trecut, peștera a fost intens explorată, dorindu-se transformarea sa în depozit. Cercetările întreprinse pe cuprinsul său au dezvăluit faptul că peștera a fost locuită aproape neîntrerupt pe durata tuturor perioadelor istorice. Cele mai vechi urme ale prezenței umane datează de la mijlocul epocii timpurii a pietrei, aproximativ din anul 70.000 î. Hr. Totodată, pe cuprinsul peșterii a fost descoperite numeroase artefacte din Neolitic (6.000-4.000 î. Hr).
Peștera este una din atracțiile de top ale Bulgariei, măsoară 60 metri înălțime și prevede trei scobituri în tavan, prin care lumina se propagă într-un mod spectaculos. Datorită luminii care pătrunde, în peșteră și pe pereții săi crește o vegetație bogată. Peștera este străbătută de un mic părăiaș, care oferă locului un aspect de microcosmos. Peștera Devetashka este casa a peste 35.000 de exemplare de lilieci. Deși în timpul zile vă va fi greu să-i observați, chițăitul lor cu siguranță vă va atrage atenția. În prezent, Peștera Devetashka este parte componentă a unui parc public, care cuprinde și o cascadă. Prin Ordinul nr.RD 238/7 iunie 1996, Peștera Devetashka a fost declarată reper natural.