Oferte Cazare + Autocar - City Break Sofia, Sofia, Bulgaria 🌆 2025

Sofia - cele mai populare atracții turistice

Sofia este un oraș preponderent antic, înființat de traci în anul 500 î.Hr. și fortificat de romani după anul 29 î.Hr. Inițial, orașul a purtat numele Serdica sau Sardika. Serdica și-a continuat dezvoltarea și după căderea Imperiului Roman, orașul intrând sub jurisdicția Bizanțului. Triburile slave au început să se așeze în câmpia Sofiei începând cu anul 600 și au redenumit orașul Sredeț. Numele actual al orașului este de origine grecească semnificând „înțelepciune”  și s-a încetățenit începând cu anul 1376.

Sofia se bucură de o istorie îndelungată, fiind unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei. Drept consecință, orașul abundă de clădiri și monumente istorice. Plasată în centrul orașului, Biserica Alexander Nevsky este cea mai mare construcție de acest gen din Balcani. Construirea sa a început la sfârșitul secolului al XIX-lea, finalizându-se în secolul următor și a fost închinată militarilor ruși care au luptat în Războiul de Independență (1877). Biserica se bucură de o iluminație fascinantă, interiorul fiind decorat cu onyx și nuanțe de albastru care farmecă privirile vizitatorilor. Biserica adăpostește și cavoul subteran al cneazului rus Alexander Nevsky, cunoscut și sub denumirea de Muzeul Icoanelor, deoarece aici este expusă o colecție de 300 de icoane. Biserica cu cea mai mare vechime din Sofia este Biserica Sf. Sofia. Cu toate acestea, biserica are un aspect modern și o arhitectură destul de simplistă, care vă va uimi cu siguranță. Biserica inițială Sfânta Sofia datează de la jumătatea secolului al VI-lea. Zece secole mai târziu biserica a fost reconstruită și transformată în moschee, care a fost însă distrusă de un cutremur la mijlocul secolului al XIX-lea. Biserica și-a primit numele după fondatoarea sa care, conform părerii localnicilor, ar fi fost Sofia, fiica împăratului Constantin. În incinta bisericii, puteți admira o expoziție, care prezintă istoria, cu fotografii și reprezentări artistice, a felului în care a arătat biserica de-a lungul celor 1.500 de ani. Biserica păstrează părți a unor fresce ce se crede că ar proveni din secolul al XII-lea și niște fragmente din pereții de cărămidă care au aparținut bisericii originale din secolul al VI-lea. O altă biserică interesantă din Sofia este Biserica Rusească Sf. Nicolae, construită în iarna anilor 1912-1913, în urma unui capriciu al unui diplomat rus care refuza să se roage în bisericile bulgărești. Este biserica cu arhitectura cea mai interesantă, având domurile poleite, în forma unor bulbi de ceapă și acoperite cu foițe de aur donate de Biserica Ortodoxă Rusă. În cripta bisericii se află corpul episcopului Serafim Sobolev, care a murit în anul 1950. Clericul era atât de iubit de populația locală, încât la moartea sa, suferința a fost atât de mare și de reală, încât regimul comunist, nou instalat, nu a îndrăznit să-l îngroape într-un mormânt anonim, așa cum plănuiseră de fapt. Sfântul a fost canonizat la data de 3 februarie 2016, devenind un simbol pentru credincioșii bulgari, care se adună la mormântul său pentru a se ruga, multe dintre dorințele acestora fiind îndeplinite.

poza Sofia - cele mai populare atracții turistice

În același timp, orașul se mândrește cu un număr însemnat de muzee. Cel mai cunoscut dintre ele este Muzeul Național de Istorie din Boyan. Acesta adăpostește exponate cu privire la istoria Bulgariei, inclusiv o comoară tracică de aur care datează din primul mileniu î. Hr. În cadrul Muzeului de Istorie Naturală puteți admira o colecție bizară de fosile, roci, fluturi, insecte, animale împăiate (șerpi, șopârle, gecko și iguane). Pe lângă aceasta, muzeul prezintă și o secțiune cu animale vii. Datorită acestui aspect, muzeul este foarte iubit de către copii. Muzeul de Etnografie, situat în Piața Aleksander Battenberg, conține o vastă colecție de artă populară provenită din toate regiunile Bulgariei. Exponatele vă oferă o introducere în istoria poporului bulgar, prezentând publicului larg obiecte de artă, costume și rochii populare, instrumente muzicale populare și un număr mare de obiecte lucrate manual. Muzeul Național de Arheologie este, în prezent, unul dintre cele mai frumoase muzee din Bulgaria. Muzeul este situat într-o veche moschee din secolul al XV-lea, care a fost restaurată în anul 1920, și prezintă colecții impresionante de antichități tracice, grecești și romane. Cel mai interesant exponat este masca de aur folosită în secolul al IV î. Hr. la înmormântarea unui rege trac. Casa memorială a lui Ivan Vazov este locul preferat al iubitorilor de literatură. Scriitorul bulgar a devenit cunoscut datorită romanului său, Under The Yoke, în care descrie lupta bulgarilor de eliberare de sub dominația Imperiului Otoman din secolul al XIX-lea. De asemenea, se merită să vizitați Vechea Baie Centrală din Sofia. Construită în stilul Secession și finalizată în anul 1911, baia este decorată cu plăci ceramice de majolică, iar în prezent, este divizată în două secțiuni, una adăpostește Muzeul Orășenesc, iar cealaltă este destinată hidroterapiei. Odată ajunși în Sofia se merită să vizitați și Moscheea Bania Bași. Aceasta a fost construită la sfârșitul secolului al XVI-lea și este ultima moschee funcțională din Sofia  și una dintre cele mai vechi moschei care s-au păstrat în Europa. Moscheea este opera lui Koca Mimar Sinan Agha, arhitectul șef al sultanilor  Selim I, Soliman I, Selim al II-lea și Murad al III-lea,  și prezintă un sublim minaret zvelt.

poza Sofia - cele mai populare atracții turistice

Ruinele Sofiei romane sunt dispuse în jurul Bisericii Sfânta Nedelia. Aici este prezentă biserica cu același nume. Biserica nouă datează din 1927 și este impozantă, dar îi lipsește somptuozitatea de care se bucura biserica veche. Totuși, biserica se bucură de iconostasele originale din aur din secolul al XIX-lea. Biserica numără 11 clopote, 8 dintre ele datând din anul 1879, fiind un dar făcut lăcașului de cult de către prințul rus Dondukov-Kosarov. Aici își dorm somnul de veci domnitorul sârb Ștefan Uro al II-lea și Iosif I, primul arhiepiscop al Bisericii Bulgare. În aceeași zonă este dispusă și Biserica Sf. Gheorghe, cunoscută și sub numele de Rotunda.  Biserica a fost construită în secolul al IV-lea, într-un stil roman târziu și este considerată cea mai veche construcție a Sofiei. Deși, de-a lungul timpului a suferit numeroase schimbări, continuă să fie vizitată de turiști, care vin aici în special pentru a admira frescele cu Iisus și apostolii, înfățișate pe domul central. În perioada otomană, frescele au fost acoperite cu alte picturi, fiind descoperite abia în anul 1920. Se crede că de fapt ar exista trei rânduri de fresce, care datează din secolele XII-XIV. Sinagoga din Sofia este a doua sinagogă ca mărime din Europa și a fost construită în anul 1909, când evreii reprezentau o cincime din populația orașului. Proiectul construcției a fost realizat de către arhitectul vienez Friedrich Gruenanger, acesta combinând influențele Secession cu cele bizantine. Sinagoga se evidențiază în special datorită candelabrului enorm ce este agățat de cupolă. și  are o capacitate de 1200 de persoane. Clădirile moderne ale Sofiei, deși nu impresionează prin stilul lor, merită vizitate, aici avem în vedere: Palatul Național al CulturiiMonumentul 1.300 de Ani ai Bulgariei, Monumentul Libertății, Monumentul Armatei Roșii și Muzeul Național al Pământului și Omului. De asemenea orașul este înțesat de clădiri neoclasice, precum: Palatul JustițieiBiblioteca Națională a BulgarieiAcademia de Arte și Galeria Națională de Artă Străină, care cu siguranță vă vor atrage atenția.

poza Sofia - cele mai populare atracții turistice

Una dintre cele mai interesante atracții ale orașului Sofia este reprezentată de Sofia City Garden, cel mai cunoscut parc orășenesc. Locul este îndrăgit de către toți turiștii, aceștia relaxându-se în multiple cafenele existente aici și în colțurile umbroase cu fântânile arteziene din zonă. Cel mai mare parc al orașului este Parcul Libertății, care conține un patinoar, o grădină zoologică și trei stadioane sportive. În apropierea Sofiei, veți descoperi cel mai vechi parc natural al Bulgariei, Vitoșa. Parcul este spațiu de promenadă atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Pe timpul iernii, zona prezintă numeroase pârtii de schi. În luna august, zona este foarte aglomerată, fiind vizitată de către pelerinii care se îndreaptă spre Mănăstirea DragalevtsiParcul Cneaz Boris sau Borisova este unul dintre cele mai faimoase parcuri ale Bulgariei și nu numai, renumele său depășind granițele țării. Înființarea parcului a început în anul 1884, dar cu trecerea timpului suprafața sa s-a extins considerabil. În prezent, parcul prezintă diferite priveliști și locuri interesante, inclusiv imensul stadion național Vasil Levski. De asemenea, în parc există și un complex de piscine în aer liber, terenuri de tenis, o pistă de ciclism și un teatru neacoperit. Sofia este un oraș interesant și pentru iubitorii de shopping. Halite este o piață acoperită din Sofia, în care, la etaj, se comercializează produse proaspete, iar la parter mâncare. Aici sunt încorporate o parte din ruinele bine conservate ale așezării romane Serdica. De asemenea, Pirotska este o stradă pietonală înțesată de magazine, cafenele și terase. Piața de Vechituri din Sofia atrage numeroși turiști. Aici, veți găsi de vânzare tot felul de obiecte, de la suveniruri autentice din cel de-al Doilea Război Mondial, la insigne și steaguri comuniste.  Există și o zonă în care tinerii artiști încearcă să-și vândă lucrările, iar femeile bătrâne vând frumoase goblenuri și reproduceri ale costumelor populare.

poza Sofia - cele mai populare atracții turistice

Atracții turistice Sofia: Biserica Boiana

 Bulgaria este o destinație de vacanță extrem de la îndemână pentru turiștii români. Pe lângă stațiunile litorale și stațiunile de schi, Bulgaria se mândrește și cu câteva atracții turistice, care în ciuda frumuseții și importanței lor, sunt încă cvasinecunoscute în rândul românilor. Turiștii dornici să descopere cele mai fascinante lăcașuri de cult de pe cuprinsul Bulgariei vor putea vizita și Biserica Boiana.

Citeste mai mult.

Cele mai apreciate localuri și hoteluri pentru care să optați, în cazul în care doriți să sărbătoriți Revelionul în Sofia

În cazul în care v-ați hotărât să petreceți noaptea dintre ani în Sofia, noi ne-am gândit să vă prezentăm, pe scurt, cele mai populare și mai apreciate restaurante, astfel încât să aveți un reper în ceea ce privește oferta localurilor în care puteți lua masa. Sofia nu se situează în topul destinațiilor preferate de către gurmanzi, însă asta nu înseamnă că pe teritoriul capitalei Bulgariei nu există localuri în care se poate mânca foarte bine.

Citeste mai mult.

Câteva activități pe care le puteți desfășura, dacă v-ați hotărât să petreceți Paștele în Sofia

Multe persoane preferă să sărbătorească Paștele prin intermediul unei vacanțe, în detrimentul sărbătoriri tradiționale alături de familie și de prieteni. Dacă veți alege să petreceți Paștele în Sofia, nu doar că veți putea vizita impresionatele obiective turistice ale orașului, ci veți putea observa și experimenta obiceiurilor locului.

Citeste mai mult.

Anul acesta alegeți să petreceți un Crăciun deosebit în Sofia

Crăciunul este un bun prilej pentru a vă bucura de o vacanță, iar Sofia este una dintre metropolele europene care în această perioadă capătă un farmec cu totul deosebit. Astfel, veți avea ocazia să observați modul în care aleg vecinii noștri să petreacă această perioadă a anului, încărcată de bucurie, luminițe multicolore și cântecele vesele.

Citeste mai mult.

Intră în atmosfera Sărbătorilor de Iarnă vizitând Târgul de Crăciun din Sofia

Crăciunul este un prilej de bucurie pentru noi toți, încă de la începutul lunii decembrie plutind în aer o atmosferă de sărbătoare. Încă din luna noiembrie, în cele mai mari orașe europene, se  organizează Târguri de Crăciun, unele mai frumoase ca altele.

Citeste mai mult.

Biserica Alexander Nevsky - cel mai reprezentativ monument arhitectonic și religios al Sofiei

Biserica Alexander Nevsky, situată în piața cu același nume, fost construită în semn de recunoștință pentru sacrificiul soldaților bulgari căzuți în timpul luptelor din Războiului Ruso-Turc, 1877, în urma căruia Bulgaria și-a câștigat autonomia de stat. Piatra de temelie a lăcașului de cult a fost pusă în data de 3 martie 1882.

Citeste mai mult.