Oferte Cazare - Munte Arbanasi, Veliko Tarnovo, Bulgaria 🌄 2024

Cazare - Munte Arbanasi 2024

        Arbanasi este un sat din regiunea Veliko Târnovo. Localitatea este situată în zona unui platou înalt, la 4 kilometri distanță de orașul Veliko Târnovo. Arbanasi este cunoscut datorită istoriei sale bogate și a patrimoniului său cultural. Acesta este înțesat de lăcașuri de cult din secolele XVII-XVIII și monumente istorice ce datează din epoca Renașterii Naționale Bulgare. Numele localității Arbanasi s-a dezvoltat din termenul „arbanas”, termen referitor la locuitorii Albaniei de astăzi. Satul Arbanasi nu a avut niciodată populație de origine albaneză, iar lingviștii sunt de părere că a fost numit astfel datorită faptului că Ioan Asan al II-lea a cucerit unele teritorii locuite de către acești arbanasi. 

Citeste mai mult

Munte Arbanasi 2024 face parte din regiunea Veliko Tarnovo din Bulgaria.

In Arbanasi sunt 5 hoteluri, din care 2 hoteluri de 4 stele, 2 hoteluri de 3 stele, un hotel de 2 stele.

Filtre Munte Arbanasi 2024

Filtreaza hotelurile din Arbanasi pe baza numarului de stele:

Preturile prezente pe aceasta pagina, referitoare la hotelurile din Arbanasi, sunt orientative, calculate pentru 2 persoane, pe baza prețurilor aplicate în ultimele 60 de zile. Pretul corect din acest moment este afisat in pagina de rezervare si este calculat in functie de ofertele si disponibilitatea curenta.

Petreceți un sejur în Arbanasi și descoperiți istoria fascinantă a acestui sat

    Satul Arbanasi este menționat documentar pentru prima dată în anul 1538, într-un document sultanal, prin care Soleiman Magnificul oferea Arbanasi, Leaskoveț, Gorna Oreahovița și Dolna Oreahovița ginerelui său, marele vizir Rustem Pașa.  În document cele 4 sate sunt denumite generic Arnaud Kariyeleri (Satele Arnăuțești).  Primii locuitori ai acestor sate se pare că au fost albanezii și grecii din Epir. În prima jumătate a secolului al XVI-lea, conform registrelor fiscale, Arbanasi era locuit de 63 de familii, urmând ca între anii 1579-1580, numărul acestora să crească până la 271 de familii. Satul Arbanasi a cunoscut o perioadă înfloritoare la jumătatea secolului al XVII-lea, când era locuit de peste 1000 de familii. Cea mai mare parte a locuitorilor din Arbanasi erau negustori bogați, care făceau negoț în Transilvania, în regiunea Sibiului și a Brașovului, în Principatele Române, în Polonia și în Rusia.  Aceștia excelau în ceea ce privește artizanatul, producția de mătase, arama, aurul și viticultura. În secolul al XVIII-lea, mai mulți boieri munteni s-au refugiat în Arbanasi, astfel că la sfârșitul secolului, în sat trăiau 17 familii boierești din Muntenia. De altfel, și astăzi multe dintre casele din Arbanasi poartă numele românești, precum Cantacuzino, Filipescu și Brâncoveanu. Satul Arbanasi a fost prădat și ars de către haiduci în anul 1792 și între anii 1798-1810. Aceste raiduri, cumulate cu epidemiile de ciumă și holeră, au depopulat și mai intens așezarea, cei mai importanți locuitori ai săi refugiindu-se în Țara Românească și în Rusia. Arbanasi a început să fie din nou colonizat cu bulgari după anul 1810, însă satul nu a mai ajuns niciodată să atingă gloria din trecut. După Războiul Crimeei, meșteșugurile au încetat să se mai dezvolte.

poza Petreceți un sejur în Arbanasi și descoperiți istoria fascinantă a acestui sat

   Unele dintre cele mai interesante obiective turistice de pe cuprinsul satului Arbanasi sunt: Mănăstirea „Adormirii Maicii Domnului”, care datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea, Mănăstirea „Sfântul Nicolae” și Biserica „Nașterea Domnului”, care datează din secolul al XV-lea. Totodată îi sfătuim pe turiști să viziteze și Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, Biserica „Sfântul Anastasie”, Biserica „Sfântul Gheorghe” și Biserica „Sfântul Dumitru”. Să nu cumva să credeți că pe cuprinsul Arbanasi veți putea vizita doar lăcașuri de cult, deoarece satul se face remarcat și datorită caselor de târgoveți de secol al XVIII-lea. Cele mai interesante sunt Casa Konstanțaliata și Casa Hadji Ilia. Nu puteți părăsi Arbanasi fără a vizita Palatul Arbanasi, fosta reședință de vacanță a liderului politic comunist Todor Jivkov. În prezent, palatul găzduiește un hotel  și un bar.

poza Petreceți un sejur în Arbanasi și descoperiți istoria fascinantă a acestui sat