Parcul Grădinile Mării, cunoscut și sub numele de Parcul Primorski, este unul dintre simbolurile orașului Varna. Parcul se desfășoară de-a lungul întregii alei litorale, având o suprafață de 82000 de metri pătrați. Intrarea în parc este impresionantă, fiind formată din coloane somptuoase de marmură. Aceasta a fost construită de către arhitectul șef Georgi Popov. Grădinile Mării pe lângă faptul că se bucură de alei umbroase și liniștite și o multitudine de plante și flori, are amplasate și numeroase monumente. Parcul este locul preferat de recreere al locuitorilor din Varna, nu doar al turiștilor.
Bazele parcului litoral au fost puse în anul 1878 de către primarul orașului, Mihail Koloni. Rezultatele nu au întârziat să apară, grădina măsurând în scurt timp 26 de acri și fiind plantați primii 1300 de pomi. Să se ocupe de designul parcului a fost angajat arhitectul peisagist ceh Anton Novak, care se ocupase și de amenajarea grădiilor vieneze Belvedere și Schonburnn. Înainte de a se începe lucrările, zona era în paragină, aici fiind situat un abator și un depozit de deșeuri. Arborii plantați au fost aduși cu căruțele din regiunea Varna, Longoza și Strandja, din regiunea mediteraneană și din Tzarigrad. Într-un timp record, Grădinile Mării a devenit cel mai frumos parc din țară. În anii următori, parcul s-a extins, pe teritoriul său construindu-se o fântână arteziană. În anul 1898, s-au adus de la Constantinopol o serie de arbori exotici și gazon.
În anul 1908, în Grădinile Mării s-a constuit Aleea Renașterii cu monumente ale unor prsonalități, precum Hristov Botev, Vasil Levski, Paisii Hilendarski, Georgi Rakowski, Petar Beron, Vasil Aprilov, Todor Ikonomov etc. Pe teritoriul parcului există un așa-numit „pod al dorințelor”. Se crede că podul îndeplinește orice dorință, însă pentru aceasta, trebuie traversat mergând cu spatele și cu ochii închiși. În anul 1960, pe teritoriul parcului a fost amenajată o alee a cosmonauților, iar cosmonautul Iuri Gagarin a plantat un brad argintiu. În același an a fost ridicat pantheonul celor căzuți în lupta împotriva fascismului. În 1968, pe teritoriul parcului a fost construit un planetariu și un observator, iar câțiva ani mai târziu, în 1984, a fost construit un delfinariu.