Grădinile Mării - Oază de relaxare în inima orașului Varna

          Parcul Grădinile Mării, cunoscut și sub numele de Parcul Primorski, este unul dintre simbolurile orașului Varna. Parcul se desfășoară de-a lungul întregii alei litorale, având o suprafață de 82000 de metri pătrați. Intrarea în parc este impresionantă, fiind formată din coloane somptuoase de marmură. Aceasta a fost construită de către arhitectul șef Georgi Popov. Grădinile Mării pe lângă faptul că se bucură de alei umbroase și liniștite și o multitudine de plante și flori, are amplasate și numeroase monumente. Parcul este locul preferat de recreere al locuitorilor din Varna, nu doar al turiștilor.

     Bazele parcului litoral au fost puse în anul 1878 de către primarul orașului, Mihail Koloni. Rezultatele nu au întârziat să apară, grădina măsurând în scurt timp 26 de acri și fiind plantați primii 1300 de pomi. Să se ocupe de designul parcului a fost angajat arhitectul peisagist ceh Anton Novak, care  se ocupase și de amenajarea grădiilor vieneze Belvedere și Schonburnn. Înainte de a se începe lucrările, zona era în paragină, aici fiind situat un abator și un depozit de deșeuri. Arborii plantați au fost aduși cu căruțele din regiunea Varna, Longoza și Strandja, din regiunea mediteraneană și din Tzarigrad. Într-un timp record, Grădinile Mării a devenit cel mai frumos parc din țară. În anii următori, parcul s-a extins, pe teritoriul său construindu-se o fântână arteziană. În anul 1898, s-au adus de la Constantinopol o serie de arbori exotici și gazon.

 Varna poza

       În anul 1908, în Grădinile Mării s-a constuit Aleea Renașterii cu monumente ale unor prsonalități, precum Hristov Botev, Vasil Levski, Paisii Hilendarski, Georgi Rakowski, Petar Beron, Vasil Aprilov, Todor Ikonomov etc. Pe teritoriul parcului există un așa-numit „pod al dorințelor”. Se crede că podul îndeplinește orice dorință, însă pentru aceasta, trebuie traversat mergând cu spatele și cu ochii închiși. În anul 1960, pe teritoriul parcului a fost amenajată o alee a cosmonauților, iar cosmonautul Iuri Gagarin a plantat un brad argintiu. În același an a fost ridicat pantheonul celor căzuți în lupta împotriva fascismului. În 1968, pe teritoriul parcului a fost  construit un planetariu și un observator, iar câțiva ani mai târziu, în 1984, a fost construit un delfinariu. 

 Varna poza

Pobiti Kamani - una dintre cele mai fascinante atracții turistice a Bulgariei

   Pobiti Kamani este una dintre cele mai fascinante atracții turistice naturale ale Bulgariei.  Pobiti Kamati, cunoscută și ca Pădurea de Piatră, este situată la circa 25 de kilometri de orașul Varna, în sigura zonă deșertică a Bulgariei, și atrage turiști din întreaga Europă. La prima vedere, coloanele de piatră par a fi rămășițele unui templu antic, însă acestea nu au nimic în comun cu existența umană.  Coloanele de piatră ce se aseamănă cu trunchiurile unor copaci sunt situate pe o suprafață de 253 hectare, de-a lungul litoralului Mării Negre.

Citeste mai mult.

Festivalul Antic și Medieval din Varna

Festivalul Antic și Medieval „Noul Început” din Varna se desfășoară în Parcul Istoric din satul Neofit Rilski. Parcul Istoric este primul complex natural și istoric de acest tip de pe cuprinsul Bulgariei și este situat la 33 kilometri de Varna, în satul Neofit Rilski.

Citeste mai mult.

Atracții istorice Varna: Cetatea Ovech

 Cetatea Ovech este situată la circa 50 kilometri distanță de Varna și la 410 kilometri distanță de Sofia, în apropierea orașului Provadia. Cetatea este dispusă pe un platou din est-ul orașului Provadia.  Cercetările efectuate în zonă au dezvăluit că fortificația Ovech a fost locuită între secolele III-XVII, cu câteva intreruperi în primele decenii ale secolelor VII-XI. Rând pe rând, tracii, romanii, bizantinii, bulgarii și turcii au înțeles importanța strategică a cetății și au folosit-o în sens defensiv.

Citeste mai mult.

Atracții naturale Varna: Peștera Devetashka

  Peștera Devetashka este situată la 20 de minute distanță de Cascadele Krushuna, la 18 kilometri nord-est de Lovech și la 2 kilometri distanță de Devetachi. În zona intrării, Peștera Devetashka are o înălțime de circa 30 metri și o lățime de 35 metri. După circa 40 de metri de la intrare, peștera se lărgește, formând un hol spațios, care se întinde pe o suprafață de 2400 metri pătrați.

Citeste mai mult.

Atracții turistice Varna: Mănăstirea Rupestră din Shashkanite

     Mănăstirea în stâncă este situată în localitatea Shashkanite, la circa un kilometru nord-est de orașul Provadia.  Lăcașul de cult are în componența sa 10 chilii, situate la o înălțime de 30 metri. Chiliile au fost tăiate în stânci verticale. Mănăstirea săpată în stâncă a fost locuită între secolele XII-XIII, iar mai apoi a fost abandonată.  În prezent, pentru turiștii care doresc să viziteze mănăstirea s-a construit un pod suspendat metalic.

Citeste mai mult.

Informații utile pentru cei care doresc să călătorească cu mașina personală în Varna

 O vacanță în una dintre stațiunile de pe litoralul Bulgariei poate fi o idee minunată pentru vară, deoarece, distanța fiind relativ mică ,vă puteți deplasa și cu mașina personală, fără ca drumul să vi se pară excesiv de obositor. Regiunea Varna este situată în estul Bulgariei, învecinându-se cu regiunile Dobrici, Șumen și Burgas.

Citeste mai mult.