Sozopol este unul dintre orașele căruia nu-i veți putea rezista, aceasta încântându-și vizitatorii datorită plajei sale, a atracțiilor turistice, a localurilor cu design deosebit și a vieții de noapte. Persoanele boeme vor fi cu adevărat încântate de specificul orașului Sozopol, mai cu seamă de zona veche a orașului. Din punct de vedere al arhitecturii citadine orașul se asemănă destul de mult cu orașul vechi Nessebar, ambele fiind înțesate cu căsuțe de piatră și lemn, străduțe șerpuite, pavate cu piatră cubică și terase însorite. Orașul se mândrește și cu un port de dimensiuni surprinzătoare, numeroasele hoteluri de pe cuprinsul orașului oferind vederi către acesta. În cazul în care plănuiți un sejur, cu ocazia Paștelui, în Sozopol veți putea să îmbinați relaxarea cu spiritualitatea. Pe durata șederii în Sozopol, veți putea vizita Biserica Preasfintei Născătoare, care, deși este destul de micuță, are o arhitectură exterioară interesantă, iar interiorul său este bogat decorat. Biserica Sfinților Chiril și Metodiu este situată în centrul orașului vechi Sozopol. Lăcașul de cult merită vizitat, impresionând datorită designului său interior și a picturii în culori vii. Lăcașul de cult găzduiește racla cu moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, motiv pentru care fotografierea nu este permisă. Biserica este una dintre cele mai importante atracții ale orașului, motiv pentru care poate fi destul de aglomerată, mai cu seamă în această perioadă a anului. Moaștele au fost descoperite în data de 28 iulie 2010, de către o echipă de arheologi, condusă de către profesorul Kazimir Popkonstantinov. Osemintele sfântului au fost descoperite într-un relicvar, din biserica închinată Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiția spune că biserica a fost zidită pe mormântul sfântului sau că la temelia sa au fost zidite moaștele sfântului. Teoria este întărită de faptul că la circa 1 metru de relicvar a fost descoperită o cutie de mici dimensiuni pe care era inscripționat faptul că o persoană pe nume Toma a adus moaștele Sfântului Ioan Botezătorul și le-a depus aici în ziua de 24 iunie, ziua nașterii sfântului. Deși nu există un consens asupra veridicității moaștelor, Biserica Ortodoxă crede că Patriarhia de la Constantinopol a dăruit Mănăstirii Sfântului Ioan Botezătorul o parte din moaște. Biserica Sfântul Gheorghe nu este un lăcaș de cult de prea mari dimensiuni, însă în arhitectura sa modernul se împletește în cel mai plăcut mod cu elementele vechi. Aici sunt păstrate o serie de picturi extrem de frumoase. Un alt lăcaș de cult căruia se merită să-i treceți pragul este Biserica Sfântul Zosima. Aceasta este o biserică mică, de piatră, fiind foarte bine îngrijită. Vă sugerăm să aveți telefoanele mobile încărcate sau aparatele foto, deoarece exteriorul lăcașului de cult și împrejurimile sale sunt extrem de fotogenice.
O plimbare pe stăduțele înguste ale orașului se poate dovedi un mod extrem de plăcut de a vă petrece timpul. La orice pas veți putea admira case cu sute de ani vechime, baruri cu design unic și diverse magazine. Unele străduțe vă vor aminti de Grecia. Printre cele mai faimoase case de pe cuprinsul orașului amintim: Casa Marieta Stafanova, Casa Todor Zagorov, Casa Kreanoolu, Casa Kurtidi și Casa Dimitri Laskaridis. Sejurul cu ocazia Paștelui poate fi și un prilej pentru a încerca activități noi și a vă testa simțul aventurii. Puteți profita de vremea frumoasă pentru a vizita templul Beglik Tash, puteți vizita un sat tradițional bulgăresc sau vă puteți bucura de o plimbare pe râul Ropotamo. În apropierea orașului Sozopol există 5 insule: Insula Sfântul Ioan, Insula Sfântului Petru, Insula Sfântul Cyril, Insula Sfântul Toma, numită și Insula Șerpilor, și Insula Sfânta Anastasia. Insula Sfântului Ioan este în prezent o rezervație naturală și arheologică. Pentru traci, insula era un loc sacru, aici fiind descoperit un sanctuar care datează din secolul al V-lea î. Hr. Tot pe cuprinsul insulei au fost descoperite și moaștele Sfântului Ioan Botezătorul. În apropierea Insulei Sfântul Ioan veți descoperi și Insula Sfântului Petru. Se crede că la un moment dat cele două formau o singură insulă, însă au fost separate de un cataclism. Pe cuprinsul insulei veți putea admira vestigii antice, precum și ruinele unor lăcașuri de cult din perioada medievală. Insula Sfântul Cyril este conectată cu partea continentală a orașului Sozopol prin intermediul unei infrastructuri extrem de dezvoltate. Insula și luat numele după cel al Mănăstirii Sf. Quiricus și Julieta, ale cărei ruine se mai pot observa și astăzi. Până în anul 2000, pe insulă funcționa Academia Navală Bulgară, însă în prezent zona este complet demilitarizată. Pe Insula Sfântul Toma se crede că a trăit sfântul după care a și fost denumită insula. Această ipoteză este încurajată de faptul că pe insulă se pot admira ruinele unui lăcaș de cult în care se crede că a trăit sfântul. Pe teritoriul Insulei Anastasia veți putea vizita o mănăstire medievală care a rezistat trecerii secolelor.
Dacă atracțiile orașului Sozopol și activitățile pe care le puteți desfășura pe durata sejurului aici sunt extrem de numeroase, lucrurile nu stau altfel nici atunci când vorbim despre unitățile de cazare. Turiștii vor putea alege să se cazeze în cadrul Villa List, unde se vor putea bucura de restaurant, restaurant a la carte, lobby bar, salon pentru servirea micului dejun, bar la piscină, Wi-Fi, seif, room service, salon de coafură și de înfrumusețare, cazino, magazin, spălătorie, parcare nepăzită, piscină exterioară, piscină interioară și sală de fitness. Contra cost, turiștii se vor putea relaxa prin intermediul masajelor, a saunei, a jacuzzi-ului sau a băii de aburi. Hotel Calisto este amplasat la 400 de metri de centrul orașului Sozopol și la 150 de metri de plaja orașului. Turiștii cazați aici vor avea la dispoziție numeroase facilități, printre care: restaurant principal, lobby bar, bar de zi, bar de noapte, acces la internet în lobby-ul hotelului, seif, room service, spălătorie, fier de călcat, parcare auto nepăzită și piscină exterioară. În plus, turiștii pot opta și pentru servicii contra cost, precum centru fitness, centru de masaj, jacuzzi, saună, baie de aburi și baie turcească. În cadrul Santa Marina Holiday Village turiștii se vor bucura de restaurant, 4 restaurante a la carte, sală de mese, bar în lobby, 2 baruri la piscină, 2 baruri pe plajă, bar cu pian, bar de noapte, seif, birou de schimb valutar și internet Wi-Fi. Hotelul este alegerea perfectă pentru aceia care doresc să petreacă un sejur odihnitor și reconfortant, deoarece dispune de 2 centre spa, salon de înfrumusețare, salon de coafură și de 5 piscine în aer liber cu apă minerală. În rândul unităților de cazare recomandate de către noi în vederea petrecerii sejurului de Paște se situează și: Hotel More, Hotel Casa Del Mare, Casa De Oro Aparthotel, Hotel Santa Maria, Hotel Guest House Liliya.