Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor din întreaga lume și, la fel ca în România, în Bulgaria se vopsesc ouă și se pregătesc tot felul se prăjituri tradiționale, există însă și tradiții diferite de ale noastre, pe care le puteți descoperi în timpul unui sejur de Paște în Bansko. În Bulgaria, Paștele este numit Velikden, bulgarii crezând cu tărie în învierea lui Hristos. În Joia Mare, după ce se întorc de la biserică, bulgarii vopsesc ouăle. Ouăle sunt ciocnite înainte de masa din prima zi a Paștelui, iar, capul familiei sparge un ou de pereții bisericii, acesta fiind primul ou mâncat la masa festivă. În Vinerea Mare, fiecare familie cumpără farfurii noi, pentru a lua masa de Paște. De asemenea, există tradiția ca familiile de bulgari să trimită daruri prietenilor turci. Aceste daruri constau în 10-15 ouă roșii și dulciuri. De Paște, în Bulgaria femeile primesc de la bărbații din familie sau de la oaspeți, lalele, narcise și iriși. Un paște tradițional bulgăresc nu poate fi petrecut fără produsele de patiserie tradiționale, numite banitsa. Acestea pot reprezenta un fel principal sau o gustare, banitsa putând fi preparată cu diverse umpluturi, dar cel mai adesea este umplută cu brânză. De pe masa de Paște a bulgarilor nu lipsește kolache, o pâine dulce, împletită. În ea se pun ouăle vopsite, care neapărat trebuie să aibă număr impar. Printre alte preparate tradiționale ce se pun pe masa de Paște în Bulgaria se numără și palachinki, un fel de clătite, baklava, drob de miel și kebab.
Asemeni țării noastre, salutul în zilele de Paște este „Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu „Adevărat a Înviat”. Cu ocazia acestei sărbători, în întreaga Bulgarie se organizează evenimente festive, astfel încât, dacă ați ales să petreceți Paștele departe de casă, nu veți simți lipsa tradițiilor românești, atmosfera fiind însuflețită de același farmec al miracolului Învierii. La doar câteva minute de centrul orașului veți descoperi Biserica Sfintei Treimi, unde puteți lua parte la slujba de înviere. Biserica este un adevărat simbol al stațiunii, fiind nu doar una dintre cele mai vizitate obiective turistice ale orașului Bansko, ci și una dintre cele mai mari bisericii ale Bulgariei. Până la construirea Catedralei Alexander Nevsky, din Sofia, Sfânta Treime era cel mai mare lăcaș de cult din Bulgaria și din Peninsula Balcanică. Complexul este considerat drept unul dintre cele mai reprezentative realizări ale Renașterii Naționale Bulgare. Complexul este compus din lăcașul de cult propriu-zis, o clopotniță și un zid fortificat. Biserica are trei nave, fiind construită în anul 1835, din dorința lui Lazăr German, un comerciant din Bansko. Deasupra intrării principale, se pot observa o cruce creștină și o semilună, acestea simbolizând toleranța dintre cele două religii. Biserica a fost pictată de unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai vremii. Clopotnița este ceva mai nouă, fiind realizată în anul 1850, de către Gligor Doyuv. Aceasta are o înălțime de 30 de metri, fiind considerată un adevărat simbol al orașului. În anul 1866, un ceas a fost dispus pe turnul clopotniței. Ecoul clopotelor acestui lăcaș de cult răsună în întreaga vale. În Bansko există și alte lăcașuri de cult, unde puteți lua parte la Slujba Învierii, precum: Biserica Pirin și Biserica Sfânta Teodora Tyron și Teodora Stratilat.
În Bansko există și o tradiție care este transmisă din tată în fiu: un joc vechi numit Lomada. Această tradiție este caracteristică Europei de Est. Conform legendei, se crede că acest joc a fost inventat de soldații romani, care, pentru a nu adormi cât timp păzeau trupul lui Iisus, au început să arunce cu pietre. Lomanda se joacă în Bansko încă din cele mai vechi timpuri, până în prezent. Doar bărbații pot lua parte la acest joc, aceștia aruncând cu pietre într-o țintă de lemn. În vremurile străvechi femeile nu aveau voie nici măcar să privească acest joc, însă, în prezent, oricine poate privi cum se desfășoară acest obicei vechi de zeci de secole.