Bucurați-vă de un Crăciun de vis în Bansko

   Bansko este una dintre cele mai moderne stațiunii de schi din Bulgaria, fiind o destinație ideală și pentru un sejur de Crăciun. După ce ați petrecut o zi minunată pe pârtie, în Bansko vă veți putea bucura de o cină tradițională. Bulgarii obișnuiesc ca în seara Ajunului să pună pe masă un număr impar de preparate, obișnuindu-se ca masa să rămână întinsă pe durata întregii nopți, deoarece se consideră că răposații vin și ei să ia cina. Printre preparatele tradiționale de pe masa de Crăciun se numără: ardei umpluți, sarmale din viță de vie, plăcintă de dovleac, compot din fructe uscate, diferite fructe și pâine tradițională. În seara de Crăciun se face un foc din lemn de păr, fag sau stejar, numit Yule-log. Focul trebuie să fie suficient de mare, astfel încât căldura să se păstreze în casă pe toată durata nopții. În funcție de felul în care arde acest foc, se fac tot felul de previziuni referitoare la anul ce va urma. Spre exemplu, dacă focul este puternic și însoțit de scântei, atunci anul ce va veni va fi fertil și bogat. Bărbații sunt responsabili de pregătirea acestui foc, proprietarul casei trebuie să aducă lemnul pentru foc, fără ca acesta să atingă solul, apoi trebuie să aprindă focul, care dimineața este stins cu vin. Bucățile nearse sunt folosite pentru a face cruci, ele simbolizând fertilitatea și belșugul. Cenușa rezultată se împrăștie pe terenurile agricole, având, de asemenea, și puteri vindicative. Turiștii vor putea să se bucure de o Cină de Crăciun minunată, dacă optează pentru Hotel Kempinski Grand Arena, Hotel Premier Luxury Mountain Resort, Aparthotel Grand Montana, Hotel Chateau, Hotel Elegant Lux, Hotel Saint George Palace, Hotel Tanne, Hotel Zara, Hotel Bansko și altele unități de cazare.

 Blagoevgrad Bansko poza
 


 Bulgarii și-au conservat foarte bine tradițiile și obiceiurile, Crăciunul fiind cea mai importantă sărbătoare a anului. În Bulgaria, colindătorii, numiți koledari, merg din casă în casă, purtând în spate bastoane lungi din lemn de stejar, ornamentate cu figuri din mitologia bulgară (koledarka). Conform tradiției, colindătorii pornesc spre casele locuitorilor din Bansko la miezul nopții și colindă până la răsăritul soarelui. Grupurile de colindători sunt conduse de un adult, numit stanenik. Conform tradițiilor populare, în noapte de Crăciun își fac apariția tot felul de creaturi supranaturale, precum vampiri, goblini și bugbears. În tradiția bulgară se crede că toate cântecele colindătorilor ar avea puterea de a alunga spiritele rele din oraș. De aceea, tinerii nu ratează nicio casă din Bansko, odată cu melodiile cântate, se crede că membrii familiei vizitate vor avea parte de bunăstare. Colindătorii primesc de la gazde diverse daruri și bani. De asemenea, colindătorii sunt serviți cu specialități locale, vin și dulciuri. Proprietarii pregătesc și un kolache, un preparat de formă circulară, din aluat dospit, care se așează pe koledarka. Colindătorii se îmbracă în costume tradiționale bulgărești, confecționate din lână și blană. Aceste costume călduroase erau purtate în trecut de către pastorii bulgari. Tradiția spune că acești colindătorii merg prima dată la cele mai influente persoane ale comunității, primarul, preotul și profesorii, apoi luând la rând celelalte case. După ce termină de colindat, tinerii se adună, mâncă și beau în sănătatea întregii comunități. Banii obținuți în urma colindatului sunt donați nevoiașilor sau bisericii. Colindătorii se pregătesc încă din seara zilei de 20 decembrie, când se adună pentru a-și controla costumele, pentru a-și decora pălăriile cu flori și pentru a cânta cântece de Crăciun. Dacă veți alege să petreceți Crăciunul în Bansko, veți avea posibilitatea de a descoperi tradițiile festive bulgărești, vă veți putea bucura de schi sau alte activități pe zăpadă. De asemenea, cea mai mare parte a unităților de cazare pun la dispoziția turiștilor diferite servicii SPA și Wellness, astfel încât, veți avea parte de un Crăciun cu totul special. 

 Blagoevgrad Bansko poza

Après ski stațiunea Bansko

Après ski este un termen introdus pentru prima dată în stațiunile montane din Franța, în anul 1950, care în traducere înseamnă după ski și însumează toate activitățile distractive și relaxante care pot fi desfășurate după o zi petrecută pe pârtie. Conform dicționarului Cambridge, termenul de après ski definește activitățile sociale care au loc seara la hotelurile și restaurantele din stațiunile de ski.

Citeste mai mult.

Bansko - Top 10 unități de cazare care dispun de piscină și centre spa

Bansko este cea mai modernă stațiune de ski a Bulgariei. Aici, pe lângă numeroasele facilități privind practicarea sportului alb, atracțiile turistice și localurile din stațiune, veți descoperi și numeroase unități de cazare care dispun de piscine exterioare și centre spa, astfel încât să vă puteți bucura de o ședere cât mai relaxantă și plăcută.

Citeste mai mult.

Descoperiți tradițiile bulgărești de Paște în timpul unui sejur în Bansko

Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor din întreaga lume și, la fel ca în România, în Bulgaria se vopsesc ouă și se pregătesc tot felul se prăjituri tradiționale, există însă și tradiții diferite de ale noastre, pe care le puteți descoperi în timpul unui sejur de Paște în Bansko.

Citeste mai mult.

Petreceți un Revelion alb în Bansko, în cadrul căruia să vă bucurați de schi, distracție și relaxare

 În cazul în care veți alege să petreceți noaptea dintre ani în stațiunea Bansko, cea mai întinsă stațiune de sporturi de iarnă din Balcani, vă veți putea bucura de zăpadă, veți putea schia pe pârtiile de la poalele Munților Pirin, puteți să vă relaxați la centrul SPA al hotelului pentru care ați optat sau puteți să vă distrați în unul dintre cluburile din stațiune.

Citeste mai mult.

Bansko: O selecție a celor mai apreciate hoteluri situate în apropiere de pârtiile de schi

Tot mai mulți turiști români preferă stațiunile montane ale Bulgariei în detrimentul stațiunilor românești. Tarifele mai mici decât cele din România, pârtiile de schi lungi, facilitățile din cadrul unităților de cazare și serviciile SPA sunt doar câteva dintre motivele pentru care românii aleg să schieze în Bulgaria. Cea mai populară stațiune este Bansko, care se bucură de un total de 70 kilometri de pârtii de ski, dar și de un centru istoric încărcat de obiective turistice, incluse în patrimoniul UNESCO. Prin urmare, ne-am gândit să vă oferim câteva sugestii de hoteluri, situate în apropiere de pârtie, care să vă pună la dispoziție și centru SPA.

Citeste mai mult.

Festivaluri, spectacole și alte evenimente care vor face din vacanța în Bansko o experiență memorabilă

Bansko nu este doar o stațiune de schi, ci este un oraș încărcat de istorie cu multiple obiective turistice, unde pe parcursul anului sunt organizate numeroase concursuri, concerte, festivaluri internaționale și alte astfel de evenimente. Festivalul Internațional de Jazz din Bansko este cel mai mare eveniment muzical organizat pe timpul verii pe teritoriul Bulgariei.

Citeste mai mult.

Bansko - bucurați-vă de schi în cea mai modernă stațiune montană a Bulgariei

Bansko este una dintre cele mai moderne staţiuni montane din Bulgaria și destinația preferată a iubitorilor de schi și snowboard. Orașul Bansko este situat la poalele Munților Pirin, în sud-vestul Bulgariei, la 160 km de Sofia. Bansko se bucură de cel mai modern centru de schi al Bulgariei. În ultimii ani au fost investite milioane de euro pentru a moderniza pârtiile de schi de pe teritoriul stațiunii. Nu doar investițiile au făcut stațiunea Bansko atât de apreciată de către turiști, un rol important îl joacă și condițiile meteo.

Citeste mai mult.

Posibilități de petrecere a timpului dacă alegeți să vizitați stațiunea Bansko în timpul verii

Dacă pe timpul iernii Bansko este raiul iubitorilor de schi, stațiunea montană oferă și în extrasezon posibilitatea de a practica diverse sporturi, printre cele mai populare fiind: călăria de munte, ciclism, alpinism şi speologie. De asemenea, doritorii pot juca tenis, baschet, golf, volei şi fotbal, iar pe râurile de pe teritoriul staţiunii se poate practica rafting şi caiac.

Citeste mai mult.

Descoperă farmecul natural al Bulgariei vizitând Parcul Național Pirin

 Parcul Național Pirin este unul dintre cele trei parcuri naționale ale Bulgariei, fiind amplasat în imediata apropiere a stațiunii Bansko. Parcul este situat între văile râurilor Mesta și Struma și are o suprafață de circa 40,356 kilometri pătrați. Parcul a fost înființat în anul 1962, inițial fiind numit Parcul Național Vihren.

Citeste mai mult.