Festivaluri, spectacole și alte evenimente care vor face din vacanța în Bansko o experiență memorabilă

     Bansko nu este doar o stațiune de schi, ci este un oraș încărcat de istorie cu multiple obiective turistice, unde pe parcursul anului sunt organizate numeroase concursuri, concerte, festivaluri internaționale și alte astfel de evenimente. Astfel, indiferent de perioada în care veți dori să vizitați acest oraș, cu siguranță veți avea ce vedea, iar distracția va fi punctul foarte al sejurului dumneavoastră. Festivalul Internațional de Jazz din Bansko este cel mai mare eveniment muzical organizat pe timpul verii pe teritoriul Bulgariei. Acest festival este extrem de popular în rândul iubitorilor de jazz din întreaga lume, în prezent fiind unul dintre cele mai importante evenimente culturale de anvergură internațională organizate în Balcani. De-a lungul anilor, mai mult de douăzeci de trupe mari au cântat pe scena din Bansko. Pe lângă participanții tradiționali, precum Big Band of Bulgarian National Radio cu dirijorul Yanko Miladinov, care deschide de obicei evenimentul, printre foștii interpreți invitați se numără legende ale acestui gen muzical, precum Vili Kazasyan, Georgi Borisov, Angel Zaberski, Big Band Blagoevgrad, mai multe orchestre din Germania, inclusiv IKS Big Band și Kelag Big Band din Austria. Printre artiştii care au urcat pe scena festivalului de jazz din Bansko se numără: Scot Hamilton (SUA), Axel Zwingenberger (Germania), Silvan Zing (Elveția), Keito Saito (Japonia), Uros Peric (Slovenia), Sharrie Williams (SUA), Hubert Tubbs (SUA), Freddie Cole (SUA), Larry Vuckovich (SUA), Leila Amons (SUA), Irving Louis Lattin (SUA), Jackie Ryan (SUA), Rick Margitza (SUA), Jamie Davis (SUA), Benny Golson (SUA), Champian Fulton (SUA), Bobby Carcasses (Cuba), Ive Mendes (Brazilia), Kuba Stankiewicz ( Polonia), Igor Butman (Rusia) , Yehya Khalil (Egipt), Oleg Kireyev (Rusia), Igor Bril (Rusia), Candy Dulfer (Olanda), Hans Dulfer (Olanda), Tania Maria (Brazilia), Ana Moura (Portugalia), Vlodek Pavlik (Polonia), Clare Teal (Marea Britanie), Mungo Jerry (Marea Britanie), Steve Hackett (Marea Britanie), Denise Jannah (Olanda), Charles Papazov (Canada), Yoni Vida (Belgia), Iyeoka (SUA), China Moses (SUA), Philip Catherine (Belgia) și alții.

 Blagoevgrad Bansko poza

      Bansko Opera Fest reuneşte cele mai strălucite vedete ale operei bulgare. Concertele şi spectacolele pot fi vizionate gratuit în piaţa centrală din Bansko. Evenimentul se desfăşoară pe parcursul zilelor de 22, 23 şi 24 august. Un alt festival muzical organizat în Bansko este Folklore Magic Festival. Acest festival își propune să păstreze şi să transmită generaţiilor viitoare tradițiile folclorice bulgare. Festivalul este organizat în Parcul Municipal din Bansko. La începutul toamnei în Bansko se organizează festivalul de muzică balcanică Bansko Balkan Fest. Evenimentul are loc în piața centrală a orașului, reunind atât artiști de origine bulgară, cât și artiști din statele balcanice. Evenimentul durează două zile și adună mii de iubitori ai muzicii balcanice din întreaga lume. Pe 3 martie bulgarii sărbătoresc ziua eliberării statului. În această zi copiii vor beneficia de anumite reduceri, iar oaspeții vor fi întâmpinați pe pârtii, cu vin fiert și ceai. În Polyana Banderishka se organizează diverse festivități la care bulgarii, dar și turiștii participă îmbrăcați în costume naționale, iar în mâini au steaguri naționale. În perioada 1-5 octombrie în Bansko se sărbătorește eliberarea orașului de sub ocupația turcă. Pe timpul verii, mai exact în lunile iulie și august, în Bansko, în fiecare sâmbătă se organizează un eveniment numit Tradiții și Artă. În cadrul acestui eveniment participanții vor afla tainele tricotatului, a țeșutului și a brodatului. De asemenea, puteți vizita expoziții ale artiștilor locali și vă puteți familiariza cu tradițiile și meșteșugurile locale.

 Blagoevgrad Bansko poza

        În perioada 20-22 februarie, în sala de cinema a Centrului de Informare Turistică din Bansko, se difuzează cele mai bune filme despre alpinism, schi, snowboard şi speologie. Astfel, veți afla informații inedite despre cei mai performanți schiori, despre persoane cu dizabilități care practică sporturi de iarnă, veți afla informații noi despre persoane care au traversat Antarctica și multe altele. În program sunt incluse expoziţii, prezentări, concursuri şi altele. De regulă, în stațiune este organizat și Bansko Freeride World Qualifier, ce găzduiește unii dintre sportivii de top ai mapamondului. În timpul competiției, Bansko oferă o primire călduroasă fiecărui atlet și vizitator. Scopul acestui eveniment este acela de a inspira următoarele generații într-un mod distractiv și unic spre construirea unei comunități sportive globale, ce respectă și vrea să protejeze mediul înconjurător. Bansko Freeride World Qualifier celebrează armonia dintre oameni și munte.

      Ziua Mondială a Zăpezii este un alt eveniment organizat în stațiunea Bansko. Evenimentul este organizat în Banderishka Polyana, iar participanţii se vor bucura de slalom pentru copii, jocuri distractive şi băuturi calde. Un alt eveniment organizat în stațiunea montană este Open Air Mountain Film Fest. Participanţii vor putea să vizioneze cele mai interesante filme chiar sub clar de lună, într-o atmosferă relaxantă. One Love Tour este un festival la care participanții au acces gratuit. Evenimentul are un program bogat, care include diferite stiluri de muzică, folclor, teatru pentru copii și grupuri vocale, stand-up, benzi desenate și prezentări culinare. La acest eveniment participă artiști populari din Bulgaria și Republica Macedonia de Nord. Scopul evenimentului este acela de a revigora și păstra tradițiile din regiune.

 Blagoevgrad Bansko poza

 

Après ski stațiunea Bansko

Après ski este un termen introdus pentru prima dată în stațiunile montane din Franța, în anul 1950, care în traducere înseamnă după ski și însumează toate activitățile distractive și relaxante care pot fi desfășurate după o zi petrecută pe pârtie. Conform dicționarului Cambridge, termenul de après ski definește activitățile sociale care au loc seara la hotelurile și restaurantele din stațiunile de ski.

Citeste mai mult.

Bansko - Top 10 unități de cazare care dispun de piscină și centre spa

Bansko este cea mai modernă stațiune de ski a Bulgariei. Aici, pe lângă numeroasele facilități privind practicarea sportului alb, atracțiile turistice și localurile din stațiune, veți descoperi și numeroase unități de cazare care dispun de piscine exterioare și centre spa, astfel încât să vă puteți bucura de o ședere cât mai relaxantă și plăcută.

Citeste mai mult.

Descoperiți tradițiile bulgărești de Paște în timpul unui sejur în Bansko

Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor din întreaga lume și, la fel ca în România, în Bulgaria se vopsesc ouă și se pregătesc tot felul se prăjituri tradiționale, există însă și tradiții diferite de ale noastre, pe care le puteți descoperi în timpul unui sejur de Paște în Bansko.

Citeste mai mult.

Petreceți un Revelion alb în Bansko, în cadrul căruia să vă bucurați de schi, distracție și relaxare

 În cazul în care veți alege să petreceți noaptea dintre ani în stațiunea Bansko, cea mai întinsă stațiune de sporturi de iarnă din Balcani, vă veți putea bucura de zăpadă, veți putea schia pe pârtiile de la poalele Munților Pirin, puteți să vă relaxați la centrul SPA al hotelului pentru care ați optat sau puteți să vă distrați în unul dintre cluburile din stațiune.

Citeste mai mult.

Bucurați-vă de un Crăciun de vis în Bansko

 Bansko este una dintre cele mai moderne stațiunii de schi din Bulgaria, fiind o destinație ideală și pentru un sejur de Crăciun. După ce ați petrecut o zi minunată pe pârtie, în Bansko vă veți putea bucura de o cină tradițională.

Citeste mai mult.

Bansko: O selecție a celor mai apreciate hoteluri situate în apropiere de pârtiile de schi

Tot mai mulți turiști români preferă stațiunile montane ale Bulgariei în detrimentul stațiunilor românești. Tarifele mai mici decât cele din România, pârtiile de schi lungi, facilitățile din cadrul unităților de cazare și serviciile SPA sunt doar câteva dintre motivele pentru care românii aleg să schieze în Bulgaria. Cea mai populară stațiune este Bansko, care se bucură de un total de 70 kilometri de pârtii de ski, dar și de un centru istoric încărcat de obiective turistice, incluse în patrimoniul UNESCO. Prin urmare, ne-am gândit să vă oferim câteva sugestii de hoteluri, situate în apropiere de pârtie, care să vă pună la dispoziție și centru SPA.

Citeste mai mult.

Bansko - bucurați-vă de schi în cea mai modernă stațiune montană a Bulgariei

Bansko este una dintre cele mai moderne staţiuni montane din Bulgaria și destinația preferată a iubitorilor de schi și snowboard. Orașul Bansko este situat la poalele Munților Pirin, în sud-vestul Bulgariei, la 160 km de Sofia. Bansko se bucură de cel mai modern centru de schi al Bulgariei. În ultimii ani au fost investite milioane de euro pentru a moderniza pârtiile de schi de pe teritoriul stațiunii. Nu doar investițiile au făcut stațiunea Bansko atât de apreciată de către turiști, un rol important îl joacă și condițiile meteo.

Citeste mai mult.

Posibilități de petrecere a timpului dacă alegeți să vizitați stațiunea Bansko în timpul verii

Dacă pe timpul iernii Bansko este raiul iubitorilor de schi, stațiunea montană oferă și în extrasezon posibilitatea de a practica diverse sporturi, printre cele mai populare fiind: călăria de munte, ciclism, alpinism şi speologie. De asemenea, doritorii pot juca tenis, baschet, golf, volei şi fotbal, iar pe râurile de pe teritoriul staţiunii se poate practica rafting şi caiac.

Citeste mai mult.

Descoperă farmecul natural al Bulgariei vizitând Parcul Național Pirin

 Parcul Național Pirin este unul dintre cele trei parcuri naționale ale Bulgariei, fiind amplasat în imediata apropiere a stațiunii Bansko. Parcul este situat între văile râurilor Mesta și Struma și are o suprafață de circa 40,356 kilometri pătrați. Parcul a fost înființat în anul 1962, inițial fiind numit Parcul Național Vihren.

Citeste mai mult.