Parcul Național Pirin este unul dintre cele trei parcuri naționale ale Bulgariei, fiind amplasat în imediata apropiere a stațiunii Bansko. Parcul este situat între văile râurilor Mesta și Struma și are o suprafață de circa 40,356 kilometri pătrați. Parcul a fost înființat în anul 1962, inițial fiind numit Parcul Național Vihren. În anul 1983, datorită marii sale biodiversități, parcul a fost declarat obiectiv al Patrimoniului Mondial UNESCO. Peisajele de aici sunt sublime, relieful muntos este predominant, altitudinea variind între 950 de metri și 2914 metri, întregistrați în vârful Vihren. În zona munților de granit, sunt prezente în jur de 80 de locuri glaciare. Apele lacului Popovo impresionează prin albastrul lor intens și clar. Lacul se aseamănă cu o mică mare interioară, suprafața sa fiind de 123 de hectare și este al doilea lac ca dimensiune din Pirin. Pe teritoriul parcului cresc peste 200 de plante cu proprietăți curative, mușchi și alge. De asemenea, fauna zonei este deosebit de bogată, Parcul Național Vihren adăpostind numeroase specii de nevertebrate, peste 200 de tipuri de vertebrate și peste 160 de specii d păsări.
Parcul Național Pirin este fragmentat în mai multe secțiuni, după cum urmează: Vihren, Bezbog, Tri Reki (Trei Râuri), Sinanitsa, Kamenitza, Bauvi Dupki. Secțiunea Vihren este cea mai bine dezvoltată din punct de vedere turistic. Acest fapt se datorează și amplasării sale în proximitatea stațiunii Bansko, care este o stațiune montană intens frecventată pe parcursul întregului an. Cea de-a doua secțiune se face remarcată datorită pădurilor verzi de conifere și a prezenței lacurilor cu ape limpezi, precum Popovoto, Polezhanski, Kremenski, Ribni și Samodivski. Secțiunea Trei Râuri acoperă o suprafață de aproximativ 4000 de hectare și este traversată de trei râuri, fapt sesizabil și din numele pe care îl poartă. Pe teritoriul său cresc copaci seculari cum ar fi: bradul alb, arțarul, pinul alb, molidul și altele. Cei dornici să petreacă noaptea aici se pot caza la Cabana Pirin. Secțiunea Sinanitsa are o dimensiune de circa 6000 de hectare, acestea fiind acoperite de păduri de conifere. De asemenea, în zonă se află numeroase lacuri. Secțiunea se bucură anual de un însemnat număr de turiști, aici fiind prezente și două rute turistice. Kamenitza ocupă o suprafață 8000 de hectare. Pajiștile acesteia abundă de plante, printre cele mai apreciate fiind macii de munte, crețișoara, gențiana galbenă și altele. În ceea ce privește fauna, aici trăiesc vulturii de munte, vulturii de vânt, diverse păsări de pradă, capra balcanică, căprioara, cerbul, vulpea și ursul. Secțiunea Bauvi Dupki se întinde pe o suprafață de 4842 hectare. Secțiunea de parc este numită Rezervația Biosferei - "Bauvi Dupli Dzhindzhiritsa". Pe teritoriul acestei secțiuni trece traseul E4, care pornește din Pirinei și traversează Munții Alpi, Rila, Pirin și se oprește în Peloponez.
Parcul Național Pirin cuprinde și o serie de rezervații naturale, acestea având drept scop conservarea speciilor de plante și animale pe cale de dispariție. Prin urmare în anul 1994, a fost înființată Rezervația Yulen. Pe teritoriul rezervației cresc numeroase specii de conifere, ca bradul alb, bradul pitic, pinul pitic și molidul. De asemenea, zona găzduiește și o multitudine de plante, unele dintre ele fiind incluse în Cartea Roșie a Bulgariei. O rezervație cu mai multă tradiție este Rezervația Tisita. Aceasta a fost înființată în anul 1949 sub numele Tisova Barchina. În anul 1977, teritoriul rezervației s-a extins, fiind adoptată denumirea actuală.