Descoperă farmecul natural al Bulgariei vizitând Parcul Național Pirin

       Parcul Național Pirin este unul dintre cele trei parcuri naționale ale Bulgariei, fiind amplasat în imediata apropiere a stațiunii Bansko. Parcul este situat între văile râurilor Mesta și Struma și are o suprafață de circa 40,356 kilometri pătrați. Parcul a fost înființat în anul 1962, inițial fiind numit Parcul Național Vihren. În anul 1983, datorită marii sale biodiversități, parcul a fost declarat obiectiv al Patrimoniului Mondial UNESCO. Peisajele de aici sunt sublime, relieful muntos este predominant, altitudinea variind între 950 de metri și 2914 metri, întregistrați în vârful Vihren. În zona munților de granit, sunt prezente în jur de 80 de locuri glaciare. Apele lacului Popovo impresionează prin albastrul lor intens și clar. Lacul se aseamănă cu o mică mare interioară, suprafața sa fiind de 123 de hectare și este al doilea lac ca dimensiune din Pirin. Pe teritoriul parcului cresc peste 200 de plante cu proprietăți curative, mușchi și alge. De asemenea, fauna zonei este deosebit de bogată, Parcul Național Vihren adăpostind numeroase specii de nevertebrate, peste 200 de tipuri de vertebrate și peste 160 de specii d păsări. 

 Blagoevgrad Bansko poza

         Parcul Național Pirin este fragmentat în mai multe secțiuni, după cum urmează: Vihren, Bezbog, Tri Reki (Trei Râuri), Sinanitsa, Kamenitza, Bauvi Dupki. Secțiunea Vihren este cea mai bine dezvoltată din punct de vedere turistic. Acest fapt se datorează și amplasării sale în proximitatea stațiunii Bansko, care este o stațiune montană intens frecventată pe parcursul întregului an.  Cea de-a doua secțiune se face remarcată datorită pădurilor verzi de conifere și a prezenței lacurilor cu ape limpezi, precum Popovoto, Polezhanski, Kremenski, Ribni și Samodivski. Secțiunea Trei Râuri acoperă o suprafață de aproximativ 4000 de hectare și este traversată de trei râuri, fapt sesizabil și din numele pe care îl poartă. Pe teritoriul său cresc copaci seculari  cum ar fi: bradul alb, arțarul, pinul alb, molidul și altele. Cei dornici să petreacă noaptea aici se pot caza la Cabana Pirin. Secțiunea Sinanitsa are o dimensiune de circa 6000 de hectare, acestea fiind acoperite de păduri de conifere. De asemenea, în zonă se află numeroase lacuri. Secțiunea se bucură anual de un însemnat număr de turiști, aici fiind prezente și două rute turistice. Kamenitza ocupă o suprafață 8000 de hectare. Pajiștile acesteia abundă de plante, printre cele mai apreciate fiind macii de munte, crețișoara, gențiana galbenă și altele. În ceea ce privește fauna, aici trăiesc vulturii de munte, vulturii de vânt, diverse păsări de pradă, capra balcanică, căprioara, cerbul, vulpea și ursul. Secțiunea Bauvi Dupki se întinde pe o suprafață de 4842 hectare. Secțiunea de parc este numită Rezervația Biosferei - "Bauvi Dupli Dzhindzhiritsa". Pe teritoriul acestei secțiuni trece traseul E4, care pornește din Pirinei și traversează Munții Alpi, Rila, Pirin și se oprește în Peloponez. 

 Blagoevgrad Bansko poza

      Parcul Național Pirin cuprinde și o serie de rezervații naturale, acestea având drept scop conservarea speciilor de plante și animale pe cale de dispariție. Prin urmare în anul 1994, a fost înființată Rezervația Yulen. Pe teritoriul rezervației cresc numeroase specii de conifere, ca bradul alb, bradul pitic, pinul pitic și molidul. De asemenea, zona găzduiește și o multitudine de plante, unele dintre ele fiind incluse în Cartea Roșie a Bulgariei. O rezervație cu mai multă tradiție este Rezervația Tisita. Aceasta a fost înființată în anul 1949 sub numele Tisova Barchina. În anul 1977, teritoriul rezervației s-a extins, fiind adoptată denumirea actuală. 

Après ski stațiunea Bansko

Après ski este un termen introdus pentru prima dată în stațiunile montane din Franța, în anul 1950, care în traducere înseamnă după ski și însumează toate activitățile distractive și relaxante care pot fi desfășurate după o zi petrecută pe pârtie. Conform dicționarului Cambridge, termenul de après ski definește activitățile sociale care au loc seara la hotelurile și restaurantele din stațiunile de ski.

Citeste mai mult.

Bansko - Top 10 unități de cazare care dispun de piscină și centre spa

Bansko este cea mai modernă stațiune de ski a Bulgariei. Aici, pe lângă numeroasele facilități privind practicarea sportului alb, atracțiile turistice și localurile din stațiune, veți descoperi și numeroase unități de cazare care dispun de piscine exterioare și centre spa, astfel încât să vă puteți bucura de o ședere cât mai relaxantă și plăcută.

Citeste mai mult.

Descoperiți tradițiile bulgărești de Paște în timpul unui sejur în Bansko

Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor din întreaga lume și, la fel ca în România, în Bulgaria se vopsesc ouă și se pregătesc tot felul se prăjituri tradiționale, există însă și tradiții diferite de ale noastre, pe care le puteți descoperi în timpul unui sejur de Paște în Bansko.

Citeste mai mult.

Petreceți un Revelion alb în Bansko, în cadrul căruia să vă bucurați de schi, distracție și relaxare

 În cazul în care veți alege să petreceți noaptea dintre ani în stațiunea Bansko, cea mai întinsă stațiune de sporturi de iarnă din Balcani, vă veți putea bucura de zăpadă, veți putea schia pe pârtiile de la poalele Munților Pirin, puteți să vă relaxați la centrul SPA al hotelului pentru care ați optat sau puteți să vă distrați în unul dintre cluburile din stațiune.

Citeste mai mult.

Bucurați-vă de un Crăciun de vis în Bansko

 Bansko este una dintre cele mai moderne stațiunii de schi din Bulgaria, fiind o destinație ideală și pentru un sejur de Crăciun. După ce ați petrecut o zi minunată pe pârtie, în Bansko vă veți putea bucura de o cină tradițională.

Citeste mai mult.

Bansko: O selecție a celor mai apreciate hoteluri situate în apropiere de pârtiile de schi

Tot mai mulți turiști români preferă stațiunile montane ale Bulgariei în detrimentul stațiunilor românești. Tarifele mai mici decât cele din România, pârtiile de schi lungi, facilitățile din cadrul unităților de cazare și serviciile SPA sunt doar câteva dintre motivele pentru care românii aleg să schieze în Bulgaria. Cea mai populară stațiune este Bansko, care se bucură de un total de 70 kilometri de pârtii de ski, dar și de un centru istoric încărcat de obiective turistice, incluse în patrimoniul UNESCO. Prin urmare, ne-am gândit să vă oferim câteva sugestii de hoteluri, situate în apropiere de pârtie, care să vă pună la dispoziție și centru SPA.

Citeste mai mult.

Festivaluri, spectacole și alte evenimente care vor face din vacanța în Bansko o experiență memorabilă

Bansko nu este doar o stațiune de schi, ci este un oraș încărcat de istorie cu multiple obiective turistice, unde pe parcursul anului sunt organizate numeroase concursuri, concerte, festivaluri internaționale și alte astfel de evenimente. Festivalul Internațional de Jazz din Bansko este cel mai mare eveniment muzical organizat pe timpul verii pe teritoriul Bulgariei.

Citeste mai mult.

Bansko - bucurați-vă de schi în cea mai modernă stațiune montană a Bulgariei

Bansko este una dintre cele mai moderne staţiuni montane din Bulgaria și destinația preferată a iubitorilor de schi și snowboard. Orașul Bansko este situat la poalele Munților Pirin, în sud-vestul Bulgariei, la 160 km de Sofia. Bansko se bucură de cel mai modern centru de schi al Bulgariei. În ultimii ani au fost investite milioane de euro pentru a moderniza pârtiile de schi de pe teritoriul stațiunii. Nu doar investițiile au făcut stațiunea Bansko atât de apreciată de către turiști, un rol important îl joacă și condițiile meteo.

Citeste mai mult.

Posibilități de petrecere a timpului dacă alegeți să vizitați stațiunea Bansko în timpul verii

Dacă pe timpul iernii Bansko este raiul iubitorilor de schi, stațiunea montană oferă și în extrasezon posibilitatea de a practica diverse sporturi, printre cele mai populare fiind: călăria de munte, ciclism, alpinism şi speologie. De asemenea, doritorii pot juca tenis, baschet, golf, volei şi fotbal, iar pe râurile de pe teritoriul staţiunii se poate practica rafting şi caiac.

Citeste mai mult.