Cetatea Belogradchik este dispusă pe pantele nordice ale Munților Balcani, în nord-vestul Bulgariei. Cetatea este cunoscută și sub numele de Cetatea Kaleto. Cetatea este unul dintre cele mai interesante obiective turistice din zonă. Stâncile ce mărginesc cetatea sunt cu totul deosebite, ajungând să măsoare până la 200 metri înălțime. Aceste stânci oferă cetății au farmec deosebit, parcă desprins dintr-un basm. Toamna, când pădurea din împrejurul cetății căpătă nuanțe ruginii și aurii, priveliștile vă vor încânta privirile.
Bazele cetății Belogradchik au fost puse în secolele I-III d. Hr., fiind construită de către romani, cei care au construit mai multe drumuri pe cuprinsul Peninsulei Balcanice. Astfel, cetatea era parte a unui plan extrem de clar, având rolul de a proteja drumul dinspre Vidin de invadatori. Zidurile cetății măsoară în jur de 2 metri grosime, iar în unele locuri ajung până la 10 metri înălțime. Cetatea numără trei curți, care sunt interconectate prin intermediul unor porți. Cetatea Belogradchik are o suprafață totală de 10.210 metri pătrați. Cetatea Belogradchik nu a fost folosită doar de către romani, ci s-a dovedit a fi benefică și bizantinilor, iar mai apoi otomanilor. Cetatea a fost extinsă în secolul al XIV-lea, la dorința țarului bulgar Ivan Stratsimir. Acesta a construit garnizoane în fața cetății, astfel încât Belogradchik a devenit cea mai importantă și cea mai greu de cucerit cetate de pe cuprinsul Bulgariei. Acest lucru a făcut ca cetatea să fie folosită în scop defensiv până în secolul al XIX-lea. Ultimele bătălii purtate aici au fost cele din timpul Războiului Sârbo-Bulgar din anul 1885, când cetatea a fost folosită pe post de refugiu. În prezent, cetatea se află sub administrarea muzeului de istorie local.
La fel ca multe dintre obiectivele de pe cuprinsul Bulgariei, Cetatea Belogradchik nu are atât de mulți vizitatori pe câți ar merita. Bineînțeles că acest lucru este trist, dar trebuie să vedem și partea bună: zona nu este niciodată aglomerată, astfel că vă veți putea bucura în tihnă de liniște și de priveliștile spectaculoase. În plus, veți avea tot timpul din lume să realizați unele dintre cele mai frumoase ședințe foto. Pentru a vizita Cetatea Belogradchik turiștii trebuie să achite o taxă de intrare, care costă în jur de 12 lei.
În cazul în care timpul vă permite și tot vă aflați în Belogradchik, puteți vizita și peșterile din zonă. Una dintre cele mai renumite peșteri din zonă este Peștera Măgura, care este situată la 35 kilometri distanță de Vidin. Peștera are galerii enorme, iar desenele de pe pereții săi de piatră datează din Epoca Bronzului Timpuriu. Turiștii care doresc să viziteze Belogradchik se vor putea caza în orășelul omonim sau în satele învecinate, unde se vor putea bucura de ospitalitate. În apropiere de Cetatea Belogradchik există o sală de concerte, cu un program cultural bogat. În zonă există și câteva magazine, de unde turiștii vor putea achiziționa suveniruri, mâncare și vinuri locale. Cetatea Belogradchik este una dintre cele mai conservate cetăți de pe cuprinsul Bulgariei și un monument național de importanță națională.