Yailata este o rezervație arheologică naturală de pe cuprinsul Bulgariei, care îmbină frumusețile naturii cu ruinele arheologice. Este situată chiar pe coasta Mării Negre, la circa 47 kilometri de Vama Veche și la 22 kilometri de Kavarna. Rezervația Naturală Yailata are o suprafață de 45 hectare și este formată din două terase dispuse la 50-60 metri față de nivelul mării. În stâncile calcaroase sunt dispuse numeroase grote, unele dintre acestea datând din anul 6000 î. Hr. De asemenea, pe cuprinsul rezervației au fost descoperite peste 100 de peșteri locuință, despre care se crede că ar data din secolul 5 î. Hr. Se crede că toate acestea ar fi format un oraș-peșteră. Printre atracțiile arheologice ale zonei se numără și cele trei morminte săpate în stâncă, o fortăreață de la sfârșitul secolului al V-lea, un sanctuar, câteva pietre de sacrificiu și patru morminte din perioada antică. În perioada medievală peșterile de pe cuprinsul rezervație au fost utilizate ca un complex monastic. Pe lângă peisajele spectaculoase, turiștii care aleg să viziteze rezervația vor putea admira fortăreața, care este situată în nordul terasei Marea Yaila. Fortăreața datează de la sfârșitul secolului al V-lea – începutul secolului al VI-lea. Turiștii vor fi cu siguranță încântați să viziteze peșterile de pe cuprinsul rezervației, iar în acest sens putem spune că aveți de unde alege, deoarece Yailata numără nici mai mult nici mai puțin de 101 peșteri. Accesul în acestea este destul de dificil și se poate dovedi periculos. Unele dintre aceste peșteri au jucat rol de spațiu de locuit, iar altele au fost utilizate pe post de morminte sau locuri de rugăciune. Rezervația Yailata se mândrește și cu trei cimitire antice, care numără 120 de morminte săpate în piatră. Cele mai multe morminte au fost jefuite, astfel că turiștii nu vor putea afla care era ritul după care se înmormântau defuncții în această zonă. În locurile de veci care nu au căzut pradă jefuitorilor s-au descoperit vase ceramice, lămpi, cleme de bronz, mărgele de sticlă, monede, precum și 15 scheletele umane. Morminte erau formate din două încăperi, pridvor și camera în care era depus cavoul.
Impresionantă este și Biserica Sfinții Constantin și Elena. Aceasta datează din Evul Mediu și este situată într-o peșteră uriașă. În perioada medievală, peșterile erau locuite de către asceți, astfel că nu trebuie să ne mire deloc localizarea mănăstirii. Odată ce ați ajuns în Rezervația Yailata ar fi și păcat să nu vizitați templul trac. Pe cuprinsul acestui templu au fost descoperite indicii referitoare la jertfele omenești pe care le practicau tracii.
Există și o legendă interesantă legată de Rezervația Yailata. Aceasta spune că celebrul poet antic Ovidius și-ar fi petrecut ultimele zile de viață în Yailata, aceasta, după ce împăratul Augustus l-a alungat din Tomis ( Constanța de astăzi). Numele Yailata este de origine turcă, însemnând „pășuni ridicate”. Pe lângă peșterile carstice, Rezervația Yailata numără și câteva peșteri submarine, printre cele mai interesante situându-se Peștera Focii, Peștera Pescărușului și Peștera Albastră. Pe cuprinsul Rezervației Yailata trece Via Pontica, principala rută a păsărilor migratoare, astfel încât, în funcție de perioadă în care alegeți să vizitați zona, veți putea admira peste 170 de specii de păsări. În peșterile de pe cuprinsul rezervației viețuiesc lilieci și porumbei. Pe pășunile ce se prelungesc până aproape de mare veți putea admira bujori sălbatici, maci și alte specii de plante. Turiștii care doresc să viziteze rezervația vor trebuie să achite o taxă de trei leva.